Dr. Mihai Mara

  • Medic de familie

Ştim cu toţii că orice cursă pare dificilă atunci când ne aflăm în poziția de Start, iar pașii de început în cariera de medic sunt într-adevăr unii grei, dar semnificativi. Așa cum un maratonist nu se plânge la fiecare pas de distanța prea mare rămasă până la final, ci-l trăiește pe fiecare la timpul lui, așa trebuie tratată și calea spre profesia de medic, fiecare pas fiind realizat la vremea lui. Perioada de pregătire este lungă și uneori dificilă, dar cunoștințele dobândite se vor dovedi foarte utile în viitor.

A fi medic de famile, medic în policlinică sau spital, înseamnă și a cunoaște legislația, a ști ce reguli trebuie respectate, înseamnă a ști ce formulare trebuie completate şi raportate, înseamnă a ști care sunt protocoalele de prescriere a anumitor medicamente. A fi medic înseamnă a fi în același timp și avocat și manager.

Tinerii trebuie să ştie că profesia de medic nu este o joacă. Nu este doar un serviciu de unde primim niște bani. A fi medic presupune o responsabilitate foarte mare pentru că în mâinile medicilor se află viața  oamenilor, soarta lor.

De aceea, gândirea şi deciziile medicilor se vor răsfrânge asupra pacienţilor şi le vor schimba viețile în bine, dacă medicul este foarte bine pregătit.

Tinerilor le-aș spune să își urmeze visul şi să aleagă profesia de medic, să profite de tot ceea ce anii de facultate le vor oferi, să nu le fie frică să pună întrebări. Să se implice în activități extrașcolare, să se implice în activități de cercetare, să se implice în activități de voluntariat și să participe la schimburi de experiență, să își găsească modele demne de urmat și să devină medici buni, foarte buni, adevăraţi profesionişti.