Intrebari Frecvente

1. De ce aș alege să urmez o Universitate/Facultate de Medicină și/sau Farmacie ?

Poate că adesea, sau cel puțin o dată, te-ai întrebat de ce ai include în promisiunile tale pentru viitor studiul la o facultate din domeniul medical. Noi spunem că ar fi o alegere inspirată deoarece ai putea avea satisfacții și împliniri personale și profesionale pe termen lung.

Dacă îți place să îi ajuți pe cei din jurul tău, găsești întotdeauna o soluție și ești animat de motivația de a veni în sprijinul oamenilor, ar fi potrivit să ai în vedere fie Facultatea de Medicină, fie Facultatea de Farmacie.

Așadar, dacă îți dorești să ai ocazia să descoperi informaţii care nu sunt accesibile oricui, dacă vrei să ai o profesie nobilă care îţi va oferi satisfacţia că poţi fi de ajutor oamenilor, îți recomandăm să ai în vedere o universitate cu profil medical.

Pe parcursul pregătirii tale, în afara informațiilor pe care le vei primi de la profesori, va trebui să te documentezi în permanență deoarece, doar astfel îţi vei duce la bun sfârșit promisiunea făcută! Totodată, universitatea îți va oferi multe oportunități de cunoaștere a universului medical atât prin activitatea de practică precum și prin schimburile de experiență.

Și-acum poate că te întrebi:

2. Mi s-ar potrivi această Universitate?

Cu siguranţă te vei simți în largul tău oriunde ai studia, atâta timp cât eşti o persoană dedicată, care face lucrurile cu pasiune şi care reuşeşte să-şi găsească motivaţia interioară şi să ajute persoanele din jur, persoane care au nevoie de o promisiune şi sprijin pentru viitor.

Credem că ai fi potrivit(ă) pentru o carieră în domeniul medical dacă îți face plăcere să fii la curent cu noutățile, dacă îți place să petreci timp în bibliotecă, să studiezi și să te documentezi, și mai ales, dacă ești îndrumat în toate acestea de motivația de a ajuta oamenii pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și implicit calitatea vieții. Este important să ai în vedere formarea continuă, care este cheia în a fi un bun profesionist, și care, în domeniul medical, este mai importantă decât în orice altă profesie.

Găseşte-ţi motivaţiile, urmează-ţi vocaţia şi îndeplineşte-ţi cea mai valoroasă promisiune pentru viaţă, aceea de a veni în întâmpinarea persoanelor care apelează cu încredere la sfaturile tale pentru a avea o viață mai sănătoasă. O profesie în domeniul medical este un angajament pe termen lung, atât din punct de vedere profesional cât și personal. Fiecare zi de lucru îți va aduce noi provocări și bucurii precum și satisfacția de a interacționa cu oamenii pe chipul cărora vei vedea sentimentul de recunoștință pentru sprijinul acordat fie sub forma unei consultații, fie prin prescrierea unui tratament.

Totodată, în calitate de student al Universității de Medicină şi Farmacie, vei avea ocazia să întâlnești persoane cu aceleaşi interese și preocupări precum ale tale, colegi și profesori alături de care vei descoperi și vei îndrăgi profesia pe care alegi să o îmbrățișezi.

Este bine să fii conștient(ă) că orice profesie are părțile ei frumoase, dar și obstacole, uneori, peste care ține doar de tine să treci mai departe și să urmezi drumul profesional ales. Dat fiind faptul că atât profesia de medic cât și cea de farmacist implică într-o mare măsură interacțiunea cu oamenii, este posibil ca unele zile de lucru să fie o adevărată provocare din cauza stresului resimțit și a responsabilității.

3. Cum va fi viața mea în calitate de medic sau de farmacist?

Ca absolvent al unei facultăți de medicină  sau de farmacie, vei avea ocazia să îți desfășori activitatea profesională în mediul medical. Ca în oricare dintre profesii, vei întâmpina uneori și obstacole peste care vei putea trece cu ușurință dacă ești, într-adevăr, ghidat de motivația de a-i ajuta pe cei din jurul tău și de pasiunea pentru profesie. De aceea, este foarte important să cântărești alegerea viitoarei facultăți cu obiectivitate și cu maturitate, deoarece, de cele mai multe ori, facultatea pe care alegem să o urmăm determină în mare măsură și profesia pe care o îmbrățișăm mai apoi, și, în general, parcursul nostru în viață.

De exemplu, studiul periodic îți va ocupa o bună parte din timp deoarece inovațiile din domeniul medical sunt frecvente, și, de aceea, trebuie să fii în permanență la curent cu noutățile. Aceasta înseamnă, că, uneori, viața personală va fi plasată pe locul secund în favoarea activității profesionale.

În calitate de medic sau de farmacist vei avea ocazia să interacționezi foarte mult cu persoane diferite, care vor apela la cunoștințele și sfaturile tale. Va trebui să ții seama în activitatea ta de faptul că, așa cum bine intuiești, nu toate persoanele sunt la fel și vei fi nevoit să te adaptezi în funcție de personalitatea fiecăreia dintre acestea. Un lucru este cert: cu siguranță vei regăsi sentimentul de bucurie și vei auzi un cald „mulțumesc!” spus din toată convingerea de la fiecare dintre oamenii pe care îi vei ajuta.

4. Ce așteptări au profesorii de la studenți?

Ei bine, profesorii universitari se așteaptă ca tu să fii deschis ideii de învățare și asimilării de cunoștințe. În fond, pentru a deveni un adevărat profesionist trebuie să deții foarte multe informații şi să dobândeşti un stil de viaţă în spiritul auto-disciplinei şi rigurozităţii.

Tot ei, viitorii tăi mentori, se așteaptă să-ți folosești timpul în mod constructiv și să participi activ la cursurile și activitățile organizate în cadrul universităților. Receptivitatea, responsabilitatea şi asumarea deciziilor încă din perioada universitară vor reprezenta un atu pentru viitoarea ta profesie de medic sau farmacist, profesie în care asemenea calităţi sunt foarte importante.

5. Ce oferă o Universitate/Facultate de Medicină și/sau Farmacie  studenților?

Odată început drumul academic, universitățile pun la dispoziția studenților o paletă largă de materiale didactice, resurse educaționale și programe care să îi ajute pe aceștia să își însușească cunoștințele necesare și, totodată, să aprofundeze noțiunile învățate.

De exemplu, majoritatea universităților organizează şcoli de vară şi de iarnă care te pot ajuta să îți fixezi cunoştinţele și chiar să aprofundezi anumite noțiuni. De asemenea, vei avea posibilitatea să te adresezi centrului de consiliere psihologică şi orientare în carieră, şansă care îţi va fi de un real ajutor pe parcursul dezvoltării tale.

Totodată, universitățile îți pot oferi oportunitatea perfecționării în cadrul programelor de schimb de experiență. De exemplu, UMF ’’Carol Davila” București are încheiate acorduri de colaborare cu peste 40 de universităţi din lume și oferă astfel studenților posibilitatea de a participa la schimburi de experienţă în străinătate.

6. Aș putea vizita o Universitate/Facultate de Medicină și/sau Farmacie? Aș putea vorbi cu cineva de acolo?

Vizita în facultăţi înainte de a începe studiile universitare a reprezentat mereu o încântare pentru viitorii studenţi deoarece, în acest fel, se pot găsi mai uşor răspunsuri la curiozităţi şi nelămuriri cu privire la mediul universitar. De aceea, anual ai posibilitatea să faci un tur al universităţilor pentru a vedea amfiteatrele, sălile de lucrări practice precum şi pentru a parcurge materialele de care se folosesc studenţii pentru a acumula informaţii necesare viitoarei cariere de medic sau de farmacist.

Aşadar, Universităţile de Medicină și Farmacie organizează evenimente prin care viitorii studenţii pot vizita facultățile precum și evenimente speciale în care prezintă acestora informaţii detaliate. Acestea ar fi evenimentele de tipul ’’Ziua Porţilor Deschise’’, ateliere, târguri precum şi programe dedicate care vin în sprijinul absolvenților de liceu și în cadrul cărora tinerii pot purta discuții cu profesorii precum și cu studenții.

7. Care este curricula admiterii la Medicină? Dar cea pentru Farmacie?

Curricula examenului de admitere la Facultatea de Medicină în sesiunea iulie 2014, cât şi cea pentru Facultatea de Farmacie, este afişată pe website-urile fiecărei universităţi din ţară. Cu toate acestea, este bine să ştii că materiile examenului de admitere la universităţile de medicină și farmacie sunt aceleaşi pentru toţi studenţii din ţară.

Aşadar, pentru admiterea la facultatea de Medicină trebuie să te pregăteşti la următoarele materii: biologie (materie obligatorie) şi chimie organică sau fizică (la alegere).

În ceea ce priveşte admiterea la facultatea de Farmacie, materiile de interes pentru tine vor fi chimia organică (obligatorie) şi biologia vegetală sau anatomia şi fiziologia omului (la alegere).

Aceste materii se află la baza fiecărei specializări de la facultate. Bucură-te de toate informațiile pe care le deții, valorifică timpul și hai să cunoști ceea ce se află în spatele profesiei de medic sau farmacist. Pe măsură ce vei învăța mai mult, te vei perfecționa, iar asta înseamnă că vei deschide șansa unei cariere în domeniul medical, un domeniu în care responsabilitatea și profesionalismul ocupă un prim loc.

8. Unde găsesc mai multe informaţii despre admitere?

Informaţii despre admiterea la universităţile de Medicină şi Farmacie din întreaga ţară găseşti pe website-ul fiecarei universităţi.

Iată aici adresele website-urilor principalelor universități de medicină și farmacie din țară:

  • www.umfcaroldavila.ro – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti
  • www.umfcluj.ro – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj
  • www.umfiasi.ro – Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iaşi
  • www.umftgm.ro – Universitatea de Medicină și Farmacie, Târgu Mureş

9. Care  este perioada de  desfăşurare a concursului de admitere?

Concursul de admitere în ciclul de studii universitare de licenţă pentru anul universitar 2014–2015 se va desfășura pe data de 23 iulie 2014 pentru toate facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie din ţară.

Aşadar, examenul va fi susţinut în acelaşi timp de către toţi viitorii studenţi, care doresc să devină medici sau farmaciști, profesii care le vor deschide foarte multe oportunități de împlinire a promisiunilor făcute pentru viitorul lor.

Planifică-ți viitorul cu pași mici dar siguri! Fii încrezător în forțele tale!

10. Care este perioada de înscriere ?

Înscrierile la Universităţile de Medicină şi Farmacie au loc în perioada 14 – 18.07.2014 la secretariatele facultăţilor. Cu toate acestea, urmăreşte îndeaproape website-ul fiecărei universităţi din ţară pentru că acolo vei afla toate noutăţile.

Ne bucurăm pentru interesul pe care îl acorzi domeniului medicinei și te încurajăm să-ți urmezi visul! Numai astfel vei reuși să descoperi bucuria și împlinirile oferite de niște profesii în care poți veni în ajutorul unor persoane care au nevoie de tine și de cunoștințele tale. Fie că vei alege profesia de medic, fie pe cea de farmacist, trebuie să ştii că ambele fac parte dintr-un domeniu important, respectat, în care grija pentru pacienți este pe primul loc.

11. Care este durata studiilor?

Facultatea de Medicină își dorește ca timp de 6 ani să îi fii partener pentru studiile de licență. Pe parcursul anilor de studiu vei avea ocazia să acumulezi informații și sfaturi de la profesori cu experiență, ei înșiși profesioniști în domeniul medical, care te vor îndruma pas cu pas astfel încât să reușești să devii ceea ce ți-ai propus la început de drum academic. Pentru a putea avea dreptul de a profesa, odată cu absolvirea facultății urmează perioada de rezidențiat a cărei durată minimă este de 3 ani.

În cazul Facultății de Farmacie, studiile durează 5 ani, ani dedicați învățăturii și cunoașterii profesiei de farmacist. În facultate se nasc cele mai trainice prietenii, prieteniile pentru o viață! Iar prieteniile pentru o viață se leagă în urma promisiunilor pentru viitor pe care ți le faci ție însuți cât și persoanelor din jurul tău, pentru care vei reprezenta o speranţă, o şansă pentru o viață mai sănătoasă

12. Sunt recunoscute studiile din România în afara țării?

În prezent nu există un sistem european de recunoaştere sau echivalare a diplomelor universitare dintr-o țară în alta. Din acest motiv, în cazul în care doreşti să urmezi cursuri postuniversitare într-o altă ţară a Uniunii Europene, va trebui să urmezi o procedură reglementată la nivel național pentru a ţi se recunoaşte nivelul de studii sau al diplomei în ţara respectivă.

De aceea, recomandarea este să verifici din timp dacă ţara unde doreşti să studiezi sau să profesezi îţi va recunoaşte diploma și implicit studiile urmate.

În cazul în care te întrebi de ce se întâmplă astfel lucrurile, răspunsul este legat de independența fiecărui sistem de învățământ din statele europene, care, la rândul lor sunt caracterizate de propriile norme inclusiv în ceea ce privește recunoașterea studiilor.

13. Se poate lucra imediat după absolvire în domeniul medical?

Absolvenţii Facultăţii de Farmacie au dreptul de a lucra imediat ce au finalizat perioada de studiu echivalentă celor 5 ani de facultate. În cazul studenților la Medicină, situaţia este diferită. Aceştia dobândesc dreptul de a profesa imediat după promovarea examenului de medic specialist, care are loc la finalul rezidenţiatului. Rezidențiatul are o durată variabilă în funcție de specialitatea aleasă la finalul celor șase ani de facultate, perioadă în care rezidenții sunt angajați în cadrul spitalului și lucrează sub îndrumarea unui medic specialist.

14. Cum îţi asiguri veniturile?

Atât în domeniul medical, cât şi în cel farmaceutic, veniturile depind de disponibilitatea fiecăruia şi de deschiderea faţă de oportunităţile care intervin de-a lungul timpului. Pe de-o parte, veniturile unui medic sau ale unui farmacist provin din salariile lunare. Pe de altă parte, aceste venituri pot fi suplimentate în urma implicării în diverse activități conexe profesiilor. De exemplu, atât medicul cât și farmacistul se pot implica în grupuri și proiecte de cercetare, care sunt finanțate fie la nivel național, fie internațional. De asemenea, există oportunitatea ca aceștia să fie invitați, datorită rezultatelor obținute pe parcursul carierei și vizibilității pe care o au în lumea medicală, să participe la conferințe de profil în calitate de vorbitori pentru a le împărtăși celorlalți colegi din expertiza lor.

 15. Cum îşi stăpânesc medicii emoţiile în timpul unei operaţii?

Adesea, persoanele care aleg să se specializeze în domeniul medicinei, al chirurgiei în mod special, sunt înzestrate cu multe abilități care definesc o personalitate puternică. Astfel, medicii reuşesc să-şi stăpânească emoţiile din timpul operaţiilor datorită capacității lor de autodisciplinare, care îi ajută să atingă maximul de concentrare şi să se dedice în întregime pentru a-i ajuta pe pacienți și uneori chiar pentru a le salva viața.

În acelaşi timp, în spatele controlării emoţiilor se află, desigur, munca susţinută şi rezistenţa fizică şi psihică – elemente fundamentale care contribuie la starea de echilibru a medicilor. De asemenea, precizia, capacitatea de a decide rapid, iubirea pentru oameni şi nu în ultimul rând harul, sunt calităţile care definesc printre altele meseria de chirurg şi care, în momentele dificile, îi ajută pe medici să își mențină echilibrul și calmul pentru a duce la bun sfârșit ceea ce au de făcut.

16. Cum se simte un medic în momentul în care nu poate salva viaţa unui pacient?

În medicină, graniţa dintre viaţă şi moarte este uneori foarte subțire… Medicii își dedică pasiunea și priceperea lor astfel încât, de cele mai multe ori, viața să învingă. Toate acestea în limita puterilor omeneşti, desigur. Se spune că una dintre cele mai mari calități ale oamenilor, dar mai ales a medicilor, este gândirea optimistă și speranța, dar, în acelaşi timp, suntem sau încercăm să fim oricând pregătiţi și pentru ceea ce este mai rău.

Ca medic, atât energia zilnică, cât şi motivaţia și satisfacția oferite de profesie, provin din bucuria de a ajuta şi de a vedea mulţumirea din privirea pacienţilor atunci când, cu ajutorul tău, reuşesc să treacă peste încercările grele ale problemelor de sănătate. Cu toate acestea, există şi cazuri în care, în ciuda eforturilor depuse, boala învinge viaţa. În aceste situații, medicul trebuie să accepte faptul că a făcut tot ceea ce îi stătea în putinţă şi să îşi îndrepte eforturile şi profesionalismul spre găsirea de noi soluţii care pot ajuta alți pacienți.

Optimismul, calmul, trecerea peste diferitele obstacole şi învăţarea de pe urma acestora, reprezintă repere și obiective datorită cărora medicii reuşesc să meargă mai departe pentru a-și duce la îndeplinire misiunea aleasă.

17. Ce calităţi trebuie să aibă un farmacist?

Un bun farmacist ar trebui să aibă atât calități profesionale cât și umane. Este foarte important să îți placă profesia pe care ai ales să o practici, să faci acest lucru cu pasiune. Este de asemenea nevoie de bune cunoșțințe profesionale, legate de substanțele conținute de medicamente, de indicațiile și contraindicațiile acestora. Totodată, în acest domeniu este nevoie de bune abilităţi de comunicare, empatie pentru sănătatea pacienţilor, răbdarea de a asculta și de a oferi sfaturi.

 18. Care sunt responsabilităţile unui farmacist?

În cadrul fiecărei farmacii există o echipă desemnată, fiecare dintre membrii acesteia îndeplinind pe rând mai multe tipuri de activități. Responsabilităţile farmacistului sunt așadar diversificate: de la eliberarea produselor pacienților până la comanda materialelor sanitare sau primirea produselor. De asemenea, există farmacii în care sunt preparate rețetele în spațiul denumit „receptură”, care este special amenajat în cadrul unității. Farmacistul este responsabil de primirea, verificarea și eliberarea medicamentelor compensate, precum și de raportările care trebuie făcute lunar către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.