Cercetare de piață

Prin Promisiuni pentru Viitor dorim să aducem valoare adăugată informațiilor și recomandărilor pe care le dăruim tinerilor la început de drum în cariera de medic sau de farmacist și de aceea am dorit să aflăm care este percepția lor despre cele două profesii.

Proiectul are la bază cercetarea de piață* realizată în anul 2013, din care a rezultat faptul că aproximativ 60% dintre părinții din România și-ar îndruma copiii spre Facultatea de Medicină, sau spre Facultatea de Farmacie. Totodată, 38% dintre adulții intervievați au răspuns că sunt de părere că profesia de medic este cea mai respectată în țara noastră, pe locurile imediat următoare fiind menționate cele de cadru didactic, preot și politician.

Pe de altă parte, studenții din anul I de la Facultățile de Medicină și Farmacie din București, Cluj și Iași, care au participat la studiu, au fost de părere că profesiile de farmacist și de medic nu sunt atât de apreciate de tânăra generație, care nu are suficiente informații despre acestea.

Studenții la Medicină participanți la studiu au menționat că principalele 3 criterii pentru alegerea acestei facultăți au fost: dorința de a ajuta oamenii, satisfacția oferită de viitoarea profesie și pasiunea pentru domeniul medical. Totodată, în ceea ce privește factorii de decizie în carieră, mediciniștii au indicat în proporție de 72% posibilitatea de a avansa în carieră.

Peste 45% dintre studenții la Facultatea de Farmacie care au fost intervievați au precizat că au ales să urmeze această facultate datorită pregătirii educaționale de calitate și reputației bune pe care instituția o are, cât și datorită satisfacției oferite de viitoarea profesie.

Dintre planurile de viitor după absolvirea facultății, 25% dintre studenții la Farmacie incluși în studiu au spus că ar dori să să se angajeze într-o instituție farmaceutică privată sau să înceapă o afacere pe cont propriu în domeniul farmaceutic.

Conform aceluiași studiu, dintre studenții la Medicină intervievați, doar doi din zece au răspuns că ar alege să profeseze într-o altă țară după absolvire și rezidențiat, iar dintre aceștia doar unul a fost ferm în privința acestui plan de viitor. 76% dintre studenții la Farmacie au declarat că planurile post-universitare le vor fi influențate de posibilitatea de a avea un venit consistent, pe locul imediat următor fiind menționată posibilitatea de a avansa în carieră.

*Cercetarea a fost realizată pe 400 de studenți anul I la Facultățile de Medicină și Farmacie din București, Cluj și Iași, și pe 800 de respondenți adulți la nivel național cu vârsta cuprinsă între 35 și 65 de ani. Studiul a fost realizat în luna octombrie 2013, de către compania de cercetare de piață Cult Market Research.